Ga naar hoofdinhoud

Arjan Vermeulen ‘Werk in uitvoering’


Hoe vaak raap je ongeveer zwerfafval? Ik probeer dagelijks tenminste enkele stuks zwerfafval op te rapen. Vaak combineer ik dat met het uitlaten van mijn hond. Daarnaast neem ik regelmatig deel aan een clean-up actie die elke drie weken bij mij in de buurt in Voorburg plaatsvindt. Het overgrote deel van mijn clean-up activiteiten vindt dus plaats in Voorburg, in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Waarom ben je met Litterati begonnen?
Het verwijderen van zwerfafval zorgt voor een schonere leefomgeving. Maar daarmee is ook het bewijs weg dat er zwerfafval lag en wat voor zwerfafval dat was. Door het zwerfafval dat ik verwijder te registreren, wordt het data. En die data kan gebruikt worden om er informatie van te maken. Ik vind het mooi om te zien hoe we op basis van die informatie met elkaar al veranderingen hebben kunnen realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de wikkels van AntaFlu en Wilhelmina. Maar bovenal natuurlijk het succes van statiegeld op kleine plastic flesjes sinds 1 juli 2021 en per 1 januari 2023 op blikjes.

Hoe kan het dat je al zoveel stuks zwerfafval in Litterati hebt staan? Hier geldt dat vele kleintjes, één grote maken. Door dagelijks een aantal stuks zwerfafval op te rapen, heb je er aan het einde van het jaar toch flink wat geregistreerd. Sinds ik in december 2017 ben begonnen met het registreren van zwerfafval in Litterati staat bij mij de teller op ruim 21.300 stuks.

Een belangrijke reden waarom ik al zoveel stuks zwerfafval in Litterati heb staan, is ook dat er veel zwerfafval ligt. Bij het registreren van zwerfafval in Litterati beperk ik me eigenlijk hoofdzakelijk tot drankverpakkingen, sigarettenpakjes en items voor specifieke acties als PeukMeuk, Knalplastic en MissionMars. Maar ja, sinds er statiegeld is ingevoerd op plastic flesjes loopt bij mij de teller in Litterati niet zo snel meer op. Wat dat betreft vrees ik dan ook 1 januari 2023: het moment waarop er ook statiegeld op blikjes wordt ingevoerd. Dan duurt het nog langer voordat ik weer in aanmerking kom voor mijn volgende pakket van Stokhorst…

Waarom raap je peuken op en leg je die vast in Litterati? Ik moest wel een flinke drempel over om peuken te gaan rapen en vast te leggen in Litterati. Maar omdat ik wist dat ik daarmee een bijdrage leverde aan het onderzoek dat GoClean uitvoerde, leverde ik daar graag mijn bijdrage aan. Eerlijk gezegd heb ik na die tijd geen peuken meer geraapt en geregistreerd in Litterati. 

Wat is het allerleukste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen? Ik beleef veel plezier aan de positieve contacten die je hebt met andere schoonwandelaars en de positieve reacties die je toch regelmatig krijgt van voorbijgangers. Helemaal blij word ik als zo’n voorbijganger zich vervolgens ook aansluit bij de groep zwerfafvalrapers waar ik regelmatig samen mee zwerfafval ga rapen in Voorburg.

Heb je nog tips over het zwerfafval rapen en over Litterati gebruiken?
Zorg er voor dat je plezier beleeft aan het opruimen van zwerfafval en laat je niet uit het veld slaan dat er steeds weer nieuw zwerfafval ligt. Vier je successen. Wat betreft het gebruik van Litterati heeft het mij erg veel rust gegeven om niet obsessief alles te willen registreren. Maak daarin keuzes, bijvoorbeeld zoals ik ook heb gedaan door te focussen op drankverpakkingen, sigarettenpakjes en items voor specifieke acties.

Geloof je erin dat de zwerfafval community het verschil gaat maken?
De slogan “Individueel kan je een verschil maken, maar samen creëren we impact” is voor mij een grote inspiratie en drijfveer om als zwerfafval community het verschil te maken.

Vertel eens iets over jezelf
Ik kom regelmatig in Finland en heb daar de kracht van statiegeld op flessen en blikjes gezien. In mijn strijd tegen zwerfafval en een meer circulaire samenleving richt ik mij ook op de verpakkingen die verkocht worden en de begrijpelijkheid voor consumenten. In november vorig jaar heb ik via het TV-programma Kassa onder de aandacht gebracht dat sommige plastic sapflesjes wel statiegeld hadden, terwijl andere dat niet hadden. De flesjes waren exact hetzelfde, alleen de inhoud van het soort sap was verschillend.

Raap je alleen in je thuisomgeving of ook op andere locaties?
Ik raap zeker ook in andere omgevingen dan alleen mijn thuisomgeving. Want zwerfafval rapen werkt voor mij verslavend. Ik heb thuis zelfs de afspraak “moeten maken” dat als we als gezin samen zijn dat ik alleen zwerfafval opraap als we de hond uitlaten ?

Je werkt ook samen met GoClean. Vertel eens wat over de zaken waar je ze mee geholpen hebt en waar je ze nu mee helpt. Hoewel ik aan de andere kant van het land woon, ben ik via social media in contact gekomen met GoClean. Ik ontdekte dat we de strijd tegen zwerfafval gemeenschappelijk hadden en allebei voorstander van statiegeld waren. Ik heb GoClean geholpen om alle Nederlandse gemeenten, provincies en waterschappen aan te schrijven en hen op te roepen om zich uit te spreken voor statiegeld door zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. Dankzij die actie registreerden meer dan 98% van de gemeenten, alle provincies en waterschappen zich bij de Statiegeldalliantie. Maar ook grote partijen zoals ASN-bank, Fietsersbond, Jonge Klimaatbeweging, Greenchoice en Dopper.

Op dit moment probeer ik GoClean via de social media onder de aandacht te brengen van anderen en verbindingen tot stand te brengen tussen GoClean en anderen