Ga naar hoofdinhoud

Visie en Missie

Welkom bij GoClean: landelijke zwerfafval data specialisten die zich data gedreven inzet om Nederland zwerfafvalvrij te maken.

GoClean is gestart als burgerinitiatief met alleen het opruimen van zwerfafval. De hoop was dat dit zou leiden tot een schone en fijne leefomgeving. Echter, tot grote frustratie van ons en vele van onze vrijwilligers, kwamen wij erachter dat alleen opruimen niet helpt.
Pas opgeruimde straten, bermen en parken waren weer snel gevuld met allerhande zwerfafval. Wij zagen in dat wij ons slechts bezighielden met symptoombestrijding en dit geen oplossing zou bieden van het probleem. Het was dweilen met de kraan open en vele vrijwilligers wilden stoppen. Dus kwamen wij tot de conclusie dat, om te komen tot een significante reductie van zwerfafval, er bij de bron veranderingen moeten plaatsvinden.

Bronbestrijding, maar hoe?
Om tot effectieve bronbestrijding te komen is het van belang te weten hoeveel, wat voor soort, waar en waarom ergens zwerfafval ligt. Vanuit dat perspectief is GoClean gestart met een werkmethode die wij ‘Schoonwandelen’ noemen. Schoonwandelen betekent dat tijdens het opruimen van zwerfafval er van elk stuk zwerfafval een foto wordt gemaakt in een registratie App. In deze App wordt de foto voorzien van coördinaten en type specifieke tags (registratielabels). Ook hechten wij grote waarde aan het hergebruik van waardevolle grondstoffen. Tijdens het schoonwandelen maken we gebruik van de “Wimmerring” (duo-zakhouder) waarbij het zwerfafval gescheiden wordt ingezameld in een PMD-stroom en restafval. Ook zwerfafval vertegenwoordigt een waarde en krijgt zo een 2e leven.

Veel vrijwilligers wandelen tegenwoordig schoon. Op deze manier wordt heel veel  zwerfafval opgeruimd zonder data.

Als ze met data Schoonwandelen kan het worden uitgelezen en geanalyseerd in het door GoClean ontwikkelde ‘Zwerfafvalkompas’. Los van elkaar kan men niet tot een hoopgevende reductie van zwerfafval komen. Ons motto is dat vingerwijzen naar elkaar geen zin heeft, maar met elkaar in gesprek gaan en verbinding zoeken wel. Vanuit hier kan er met data en feiten een effectieve bronbestrijding gerealiseerd worden.

De Organisatie

Peggy Blaauw

Directeur -Dataspecialist

”In 2016 startte ik een initiatief om zwerfafval op te ruimen. Als je eenmaal weet hoeveel er ligt, kun je niet meer wegkijken.
Bovendien, het ligt er de volgende dag weer. Daar moest echt een oplossing voor komen. Daarom wandelen wij schoon in 3 stappen: Vinden, Vastleggen en Voorkomen. #ViVaVo.”

Marloes Heebing

Directeur -Dataspecialist

”Het burgerinitiatief werd geprofessionaliseerd naar een stichting. Peggy vroeg mij in het bestuur en the rest is history. Inmiddels heeft GoClean ca. 300.000 stuks zwerfafval opgeruimd en geregistreerd in de app. Waar ik trots op ben? Dat ergernis is omgezet in positieve actie. Als je eenmaal ziet wat er ligt, kun je niet meer wegkijken. Dan is het tijd voor doen!”

Joyce Bosveld

Secretaris

“Waar ons succes in ligt? De motor van GoClean zijn onze vrijwilligers, “de Schoonwandelaars”.  We zijn gegroeid van een club naar een echte ‘beweging’, met impact. Onze opruimacties registreren onze Schoonwandelaars via de Litterati App. In het Zwerfafvalkompas kan je kijken wat er lag. Vanuit deze informatie werken we samen met overheidsinstanties, scholen, bedrijven en landelijke groeperingen. Samenwerken is de sleutel tot omslag! En op deze wijze is het haalbaar. Op naar een zwerfafvalvrij Nederland.”

Peggy: “Weet je dat het ook ‘gezellig’ is, om samen zwerfafval te verzamelen. Lekker buiten zijn in de natuur. De gezelligheid is belangrijk voor de motivatie. Samen de schouders eronder geeft verbondenheid. Doe mee, en wordt ook een Schoonwandelaar, in jouw eigen buurt! Adopteer een route. Ontmoet nieuwe mensen. Deel je impact in het Zwerfafvalkompas.”

Stichting GoClean/GoClean Nederland B.V.

GoClean bestaat uit een Stichting en een werkmaatschappij.

cropped-GC-Logo-gesneden-1

Stichting GoClean

Vanuit de Stichting verrichten zij de volgende werkzaamheden in Duiven en Westervoort:

 • Organiseren opschoonacties
 • Lobby werkzaamheden
 • Intervisie met landelijke partners
 • Algehele bewustwording
 • Vraagbaak
 • Rijnjutters

email: stichting@goclean.nl

GC-Logo-308-333zakelijk

GoClean Nederland B.V.

Vanuit de werkmaatschappij bieden wij bedrijven en overheid diverse diensten zoals:

 • Zwerfafvalkompas
 • GoClean zwerfafval-app
 • Uitvoeren van professionele monitoring en effectmetingen
 • Organisatie evenementen en bewustwordingsacties
 • Advisering en ondersteuning bij zwerfafvalaanpak
 • Bemiddeling tussen overheid en bedrijven
 • Bedrijvenprogramma
 • Colleges studiemateriaal voor middelbare scholen
 • Zwerfafval lessen basisschool en VO scholen