Mark Scheffer aan het woord:
Ik ben Mark Scheffer, 41 jaar en woonachtig in de wijk Schothorst te Amersfoort. In mijn dagelijkse leven ben ik werkzaam als toezichthouder in hoogspanning installaties en vader van 4 kinderen.
Hoewel ik mij wel kon ergeren aan zwerfafval, lette ik er nooit zo erg op verder. Eind 2019 kwam daar verandering in, er lagen wat blikjes in de hondenuitlaat strook die mij opvielen, die blikjes zomaar uit die vieze strook oppakken deed ik niet, ergens had ik het idee dat dit wel gedaan zou worden. Maar toen de blikjes er na enkele dagen nog steeds lagen, viel mij ineens ook meer aanwezig vuil op in mijn omgeving.
Ik besloot daarom eens achter een grijper aan te gaan en ging proefondervindelijk eens een rondje afval opruimen. Hoewel ik mij bekeken en een beetje ongemakkelijk voelde, werd ik er wel gelukkig van, ik had een verschil gemaakt.
Vanaf toen ging het snel, er kwam een vuilniszak ring omdat de losse zak ging draaien in de wind, een bezem met stoffer en blik wam ik kwam stukgegooid glas tegen, een telescoopstok met daarop gemonteerd hark om afval waar ik met de grijper niet bij kon uit het water te vissen. Ik had mijn fietskarretje omgebouwd tot vuilniskar zodat ik alles tegelijk mee kan nemen.
Ik was benieuwd of er ook applicaties waren die iets met zwerfafval te maken hadden en kwam zo bij litterati terecht, ik heb de app op mijn telefoon gezet, maar het heeft zeker nog wel een maand geduurd voordat ik ermee aan de slag ging, want elk stuk afval op de foto vastleggen, dat is met een grijper, kar of zak toch een hoop gedoe?
Ik ben vervolgens opzoek gegaan naar mensen die de app wel gebruikte en kwam uit op de litterati Nederland facebook groep. Daar kwam ik er achter dat er handige hulmiddelen zijn zoals een datagrijper of opzetstuk. Ik heb een opzetstuk besteld en het werkte geweldig, met één druk op de knop legde je de locatie en het object vast. Vanaf dat moment kon ik eigenlijk niet meer rapen zonder vast te leggen.
Ook kwam ik er via de facebook groep achter dat het verwerken en inzien van de data het best werkte via het Zwerfafvalkompas. Ik heb mij daar aangemeld , en hoewel het even wat werk was om Litterti aan het kompas te koppelen ben ik fantastisch door Go Clean en Litterati geholpen en lukte de koppeling uiteindelijk.
Het vastleggen en taggen heeft wel wat ups en downs gekend, maar nu ik in het bezit ben van een lijst met snelcodes en door Go Clean enorm geholpen ben in het vinden van de juiste weg in het taggen en verwerken wil ik alleen nog maar data gedreven zwerfafval opruimen.
Ik zou het wel fijn vinden als het Kompas ook suggesties geeft middels foto herkenning, net als litterati.
Mijn data wil ik gaan gebruiken voor afvalonderzoek in mijn eigen buurt en eigen stad, het kan een hulpmiddel zijn om winkels, fastfood ketens en gemeente te overtuigen van bepaalde preventie technieken toe te passen. Maar bovenal geeft het ook inzicht in de hoeveelheden rommel die ik oppik, en wat ik zoal vind. En natuurlijk is het ook leuk om ergens bovenin de ranglijst te belanden en na 10.000 stuks afval verzamelen een heerlijk fruit pakket te krijgen bij fruitkwekerij de Stokhorst.
Ik ruim voornamelijk in mijn eigen wijk op, elke eerste zaterdag van de maand gaan we met ons zwerfvuil collectief Eemland Schoon, welk ik samen met wijkgenoot Tom in gang heb gezet, collectief zwerfafval opruimen op diverse plekken in de stad.
Eemland Schoon is uitgegroeid tot een leuke enthousiaste groep mensen uit de stad die zich inzetten voor de bestrijding van zwerfafval in de stad, we hebben dus collectieve acties, een facebook pagina en houden leden vergadering. Ons doel is om alle mensen en gemeente die iets met zwerfafval doen te verbinden.
Ik doe zon 3 tot 4 keer per week aan schoonwandelen. 1 keer per week met de kar, zon 3 keer per week een wandeling van zon 5 kilometer kris kras door mijn wijk. Meestal loop ik alleen, maar ik kan er ook er van genieten om met mijn dochters van 6 op pad te zijn, de zijn erg fanatiek en leergierig, als ik met hun op pad ga hou ik rekening met drukke wegen en loop in de buurt van een speeltuin. Met anderen lopen is ook leuk, je leert meer van hun doen en gedachte over zwerfval. De collectieve acties zijn erg gezellig, we drinken vooraf koffie en gaan dan verspreid in groepje aan de slag, de diversiteit in mensen en opvatting is leuk, allen verschillend in levens maar toch zo gelijk.
Op wat vieze objecten na (menselijke uitwerpselen en vuilniszakken met rotte producten) na heb ik eigenlijk nooit iets vervelends mee gemaakt. Ik kan mij wel soms ergeren aan de ondankbare manier waarop mensen met onze mooie geleende planeet omgaan. Ik vind enorm veel voldoening in het opruimen van afval, ik noem het soms ook meditatie of hobby.
Het zou fijn zijn als alle zwerfafval opruimers data gedreven gaan werken, inzicht in afvalstromen kan mee helpen met het zoeken van preventieve maatregelen. Van een volgende jubilaris zou ik graag willen weten wat zijn of haar beweegredenen zijn om afval te rapen en dit data gedreven te doen.