Ga naar hoofdinhoud

Mijn aandacht voor het zwerfafvalprobleem is door een mediabericht in het jaar 2019 over de World Cleanup Day ontstaan. In samenwerking met GroenLinks in Echt-Susteren heb ik de Echt-Susteren Cleanup Day georganiseerd. Mede geïnspireerd door het gemeenteraadslid Thijs Wetemans (Astronaut Thijs) en de Zwerfinator wilde ik het probleem aan de bron aanpakken en gebruik sindsdien de Litterati-app om het afval te monitoren. Ik kon meerdere leden van onze groep overtuigen om ook Litterati en later ook het Zwerfafvalkompas te gebruiken. Meten is weten. Door het Zwerfafvalkompas hebben wij een goed zicht op de hotspots binnen de gemeente. Ik leg alle items in Litterati vast, het is best verslavend en wij hebben een uitdaging aangemaakt. Ik ruim gemiddeld 2 keer per week zwerfafval  in de kernen Echt, Susteren Pey en Slek op.

Om in een groep op te ruimen vind ik leuk, en vooral heb ik daardoor veel aardige mensen leren kennen. Het vervelendste  wat ik tijdens het schoonwandelen heb mee gemaakt? Iemand heeft tijdens het opruimen getoeterd, ik groette hem waarna hij het autoraam opendeed en er een pizzadoos uitgooide! Dit was best vernederend omdat hij er ook nog bij lachte.

In 2020 heb ik de facebookgroep “Echt-Susteren Zwerfafvalvrij” met ondertussen 162 leden opgericht. Net als ik hebben nog twee andere inwoners op een gegeven moment contact met de gemeente opgenomen over dit onderwerp. Wij hadden een eerste samenkomst en de  samenwerking was geboren. Vele acties van onze groep worden in de lokale pers geplaatst en de gemeente heeft onze gegevens op hun website geplaatst. Ons doel is om aandacht voor de zwerfafvalproblematiek te creëren. Verder houden we ons bezig met bronbestrijding. We organiseren maandelijks een cleanup en nemen aan diverse landelijkse acties zoals “schone rivieren” en het PeukMeuk event deel en organiseren de World Clean-up Day in onze gemeente. Door al onze acties en publiciteit daaromtrent worden we steeds bekender en hopen zo ook het grotere publiek voor onze doelstellingen te sensibiliseren!