Ga naar hoofdinhoud

Harrie Verberne aan het woord uit de gemeente Veldhoven

 1. Waarom ben je met Litterati begonnen? Eigenlijk ben ik met Litterati begonnen door het enthousiastme van Peggy Blaauw. Sinds augustus 2020 heb ik me aangemeld bij de zwerfafvalchallenge van de gemeente Veldhoven en even later leek het me leuk om de zwerfafvalpakkers (ZAPpers) te verenigen in een Facebookgroep. Peggy had zich ook aangemeld bij deze groep en ze stelde daar een vraag over Litterati. Omdat praten sneller gaat dan typen, ging ik met haar in gesprek en toen raakte ik ‘besmet’ met Litterati.
 2. Hoe vaak raap je ongeveer zwerfafval? Elke keer als ik mijn hond uitlaat, raap ik zwerfafval, dus dat is minstens 2x per dag. Een keer of 5 per week ga ik ook een grotere ronde schoonwandelen of met de fiets op pad.
 3. Hoe kan het dat je al zoveel stuks zwerfafval in Litterati hebt staan? Ik woon vlakbij een winkelcentrum waar 3 pizzeria’s, een Lidl en een Jumbo zijn. Kennelijk wordt er direct veel genuttigd en dan zijn sommige mensen te moe om naar een prullenbak te lopen.
 4. Raap je liever alleen of in een groep en waarom? Ik vind het gezellig om af en toe in een groepje te rapen, maar uiteindelijk is het effectiever om alleen te lopen.
 5. Zijn er dingen die je wel opraapt maar niet in Litterati zet? Ja, soms liggen er stukken papier uiteengerukt door vogels. Die zet ik dan niet allemaal in Litterati.
 6. Wat is het vervelendste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen? Soms kijken mensen je ‘denigrerend’ aan, alsof je een taakstraf hebt.
 7. Wat is het allerleukste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen? Complimenten krijgen tijdens het schoonwandelen. Het is zo fijn dat iemand benoemt dat het gewaardeerd wordt wat je doet.
 8. Heb je een bepaald doel dat je wilt bereiken met het opruimen en vastleggen van zwerfafval? Ik vind dat de gemeente Veldhoven écht al een stuk schoner is geworden. Ik merk dat het in de omliggende gemeente echt anders is. Ik hoop dat de gemeente Veldhoven zich aansluit bij het zwerfafvalkompas, zodat er gericht oplossingen komen voor zogenaamde hotspots.
 9. In welke buurt ruim je het meeste op? In mijn eigen omgeving bij het winkelcentrum.
 10. Werk je al met het Zwerfafvalkompas? Zo ja, wat vind je er goed aan? Mis je nog iets? Ik vind het geweldig dat je zelf rapporten kunt opmaken van welke ‘zwerfies’ er liggen op welke plaats. Ook dat je bijvoorbeeld kunt zien dat je in april 53 blikjes RedBull geraapt hebt in een bepaalde straat. Ik weet dat er aangewerkt wordt, maar een combinatie van de HelmaalGROEN app met Litterati zou geweldig zijn, zodat je kan zien waar jij, maar ook anderen geraapt hebben.
 11. Heb je nog tips over het zwerfafval rapen en over Litterati gebruiken? Ehm…
 12. Vertel eens iets over jezelf Harrie, 55 jaar, bijna 32 jaar getrouwd met Jeanine, 2 kinderen, bijna empty nest syndroom. In 2020 burnout gehad, was niet vooruit te branden! Zwerfafvalrapen heeft mij enorm geholpen doordat je lekker buiten bent en zinvol bezig!
  Zoals gezegd, de FBGroep ZAPpers Veldhoven gestart en sinds kort samen met 2 fanatieke Litterati-gebruikers de Stichting GoClean Veldhoven opgericht. Doel van deze stichting is om de zwerfafvalrapers te verenigen, maar ook om subsidies te genereren om een prentenboek over zwerfafval uit te brengen voor de jeugd. Ook willen we voorlichtingen geven op school en schoonmaakacties in onze gemeente doen. Afgelopen weekend hebben we nog een sloten schoonmaakactie gehouden in het buitengebied. 10 juli doen we uiteraard mee met de Plastic Peuk Meuk 2021.
 13. Heb je nog een oproep aan anderen waar je mee geholpen zou zijn? Meld je aan bij de Fbgroep Team Litterati Nederland waar je dan je ervaringen kan delen.
 14. Wat zou je zelf willen weten van de volgende jubilars? Ehm…