Ga naar hoofdinhoud

De start van GoClean
Ruim vijf jaar geleden liep Peggy Blaauw  met haar dochters zwerfafval op te ruimen totdat één van haar dochters zei ‘hoeveel hebben we nu opgeraapt?’ Dat was haar zaadje dat geplant was: ‘we lopen elke keer weer en het ligt er steeds weer’ en ze dacht dat moet anders…..

Hoeveel ruim jij nou eigenlijk op? En waar lag al dat zwerfafval? Waar ruimen jouw mede-vrijwilligers op? Wat zijn de door jou meest gevonden items? Welk materiaal kom je het meeste tegen?
Dit zijn allemaal belangrijke vragen die door dataverzameling beantwoord kunnen worden.
GoClean werkt via de VIVAVO-methode: VInden, VAstleggen, VOorkomen. Door zwerfafval te vinden en te registreren hopen we uiteindelijk zwerfafval te voorkomen. Van symptoombestrijding naar een bronaanpak!

Samen met Plog it Up De Bilt en Gemeente De Bilt:

1,5 jaar geleden besloten we om naast bewustwording ons ook meer te gaan richten op oplossingen door middel van dataregistratie. We gingen samenwerken met Stichting GoClean De Liemers en gingen het zwerfafvalkompas gebruiken om de data uit te lezen, we spreken ondernemers aan op de verpakkingen die we van ze vinden op straat.

En 9 juni kwam er een grote kroon op deze mooie driehoek van een samenwerking. Samen met Plog it Up De Bilt en Gemeente De Bilt hebben we de prijs/Award gewonnen voor de ‘Gemeente/het bedrijfsleven met het beste samenwerkingsinitiatief om zwerfafval terug te dringen’, wauw!

Trots op dit team! En dank Stichting Afvalfonds Verpakkingen voor de organisatie hiervan. Wij gaan natuurlijk door. Dus: wil jij als gemeente van Nederland meewerken aan gerichte dataregistratie en wil je als ondernemer eens met ons om de tafel zitten? Neem dan gerust contact met ons op.

Deze award is voor ons ook een bevestiging om een andere (maar wel bekende) weg in te slaan bij een echte aanpak op zwerfafval!

https://youtu.be/GEcgUgvv3cs

Op de video: Laura Graus , Anke Hazeleger & Marloes Heebing
De prijs werd uitgereikt door Ingrid Goethart, directeur van Nederland Schoon