Ga naar hoofdinhoud

Zwerfafvalprikker Alex (12) uit Duiven haalde geen 50, maar 220 kilo aan doppen op: ‘missie geslaagd’
DUIVEN – 50 kilo aan plastic doppen en kroonkurken verzamelen. Dat was het streven. Maar Alex Bongers (12) uit Duiven haalde maar liefst 224 kilo op voor het goede doel. ,,Iedereen hielp mee.”

Kinderzwerfafvalburgemeester Alex Bongers uit Duiven wilde nog een keer vlammen voordat hij na de zomer naar de middelbare school gaat. En dus startte Alex afgelopen voorjaar een inzamelingsactie; hij wilde zijn lichaamsgewicht in doppen inzamelen en de opbrengst daarvan schenken aan Stichting Hulphond en KiKa. ,,Het liep lekker”, zegt de 12-jarige.

Uiteindelijk stopte de teller deze week bij 224 kilo: 134 kilo aan kroonkurken en 90 kilo aan plastic doppen. Opgeslagen in meerdere containers bij hem thuis in Duiven. Woensdag werden ze opgehaald. ,,Ik kan geen dop meer zien”, zegt Alex, die blij is met alle hulp die hij de afgelopen weken kreeg.

Spar en Jumbo
Bij de Spar in Zevenaar en de Jumbo in Duiven mocht hij langskomen om in het magazijn doppen van lege flessen te draaien en ook op school hielpen ze de tiener. ,,Overal werden doppen voor mij gespaard. Ik had de gewenste 50 kilo al snel bij elkaar, maar ben gewoon doorgegaan. Missie geslaagd.”

Alex is een bekend gezicht in Duiven. Met zijn moeder Jessica Bongers loopt hij vaak in en rond Duiven, op zoek naar zwerfafval. ,,Dat blijf ik doen”, zegt Alex, die wel verwacht dat het na de zomer minder frequent zal zijn. ,,Ik ga naar het Liemers College en ik weet niet of ik dan nog veel tijd heb.”

25 cent per kilo
Heel veel geld heeft de actie van Alex niet opgeleverd. Voor een kilo plastic doppen wordt 20 cent betaald, voor een kilo kroonkurken 25 cent. Maar de vrijwilligers van Stichting Hulphond en KiKa zijn erg blij met de actie van Alex. ,,Met de opbrengst van mijn doppen en die van anderen kan Stichting Hulphond een puppy trainen.

de Gelderlander