Ga naar hoofdinhoud

Community aan het woord:

Van Links naar rechts Ingrid, Ellen en Christina.
Bijzondere vondst bijna 200 koffiecups in de bosjes,
vorig jaar maakte ik per 100 drankverpakkingen een foto. Binnenkort kan ik gaan vergelijken met de situatie na invoering statiegeld.
per week telde ik wat ik op het strandje vond en heb dat een aantal maanden per week het totaal vastgelegd op foto.

Inge van Os gestart in maart 2020, 226.105 stuks geregistreerd!

 1. Waarom ben je met Litterati begonnen?  Een paar jaar geleden ben ik verhuisd naar een dijkwoning. Voor mijn deur ligt een klein strandje. Dagelijks spoelt daar riet aan. Dat riet is op zich geen probleem maar er zit veel plastic, piepschuim e.d. tussen. Ik ben begonnen met iedere 2 weken een volle grijze container af te voeren. Het opruimen gaf een goed gevoel maar het dagelijks weer aangespoelde vuil niet. Ik had het gevoel dat ik met de kraan open aan het dweilen was. Rond de kerst krijg ik via mijn vader een krantenartikel onder ogen van de zwerfinator en het peukenmeisje. In dat artikel werd er gesproken over Litterati. In het begin heb ik dat getest met een ipad. Na een paar maanden heb ik een nieuw account aangemaakt op mijn telefoon, vanaf die tijd ben ik fanatiek gaan rapen in heel Papendrecht.
 2. Hoe vaak raap je ongeveer zwerfafval? Langs de rivier loop ik minimaal 4 keer per week een rondje. Op zaterdag en zondag loop ik mijn vaste route + een extra stuk waarvan we iedere week overleggen waar we veel zwerfafval verwachten.
 3. Hoe kan het dat je al zoveel stuks zwerfafval in Litterati hebt staan? In het begin van de corona periode verloor ik mijn baan en heb toen 3 maanden heel veel kunnen rapen. Nu gaan we ieder weekend op pad en het opruimen werkt verslavend dus je gaat altijd iets langer door dan gepland.
 4. Raap je liever alleen of in een groep en waarom? In Papendrecht zijn meer dan 280 zappers (zwerfafvalpakkers) maar door de coronaregels zijn er geen bijeenkomsten geweest. Met Christina ga ik iedere zaterdag en zondag op pad. Ellen gaat soms met ons mee of zij gaat alleen op pad. Samen rapen heeft mijn voorkeur.
 5. Zijn er dingen die je wel opraapt maar niet in Litterati zet? Ik loop aparte peukenrondes, filters zet ik in Litterati, de vloeitjes en papiertjes ruim ik wel op maar registreer ik niet. Schillen van fruit ruim ik op maar komen niet in Litterati.
 6. Wat is het vervelendste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen? Ik ben een keer in menselijke uitwerpselen gestapt.
 7. Wat is het allerleukste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen? Veel leuke gesprekken met mensen die voorbij lopen maar het leukste vind ik kinderen die mee komen helpen.
 8. Heb je een bepaald doel dat je wilt bereiken met het opruimen en vastleggen van zwerfafval? Ik wil ermee bereiken dat mensen bewust worden van zwerfafval en ook van de enorme berg afval die we onnodig produceren. 
 9. In welke buurt ruim je het meeste op? In Papendrecht hebben we 8 plekken waar we heel vaak opruimen.
 10. Werk je al met het Zwerfafvalkompas? Ik werk nog niet met het zwerfafvalkompas. Marloes heeft het wel laten zien. Zodra ik binnen de gemeente echt iets kan met de gegevens ga ik hier wat mee doen. Op dit moment volg ik de cursus politiek actief om uit te zoeken op welke manier ik het meeste voor elkaar kan krijgen.
 11. Heb je nog tips over het zwerfafval rapen en over Litterati gebruiken? Bijzondere tips heb ik niet, voor degene die willen gaan rapen zoek de manier die voor jou prettig is. Ik gebruik zelf altijd emmers/ Op die manier hoef ik geen vuilniszakken te gebruiken want dat is weer extra onnodig plastic gebruik. Christina en Ellen hebben allebei hun eigen raapkar samengesteld. Beslis vooraf hoe lang je gaat rapen of welk stuk. Je hoeft niet veel te rapen om impact te maken. Als iedereen 2 stuks per dag raapt is het binnen een paar dagen heel schoon in Nederland.
 12. Vertel eens iets over jezelf   Mijn naam is Ingrid van Os (op Facebook Inge van Os) 48 jaar , woon mijn hele leven in Papendrecht. Ik werk als planner bij een bouw- en onderhoudsbedrijf. Afgelopen jaar heb ik mij verdiept in bijen, politiek en er ligt nog een cursus ecologie klaar. Sinds vorige week ben ik 32 uur gaan werken om vaker de natuur in te kunnen gaan. Sinds ik actief ben gaan rapen zijn mijn ogen ook meer opengegaan voor de schoonheid van de natuur. Als ik ’s ochtends om 6:15 een setje bevers voorbij zie zwemmen is mijn hele dag goed.
 13. Heb je nog een oproep aan anderen waar je mee geholpen zou zijn? Ik ben nog op zoek naar een manier om zonder auto naar de locaties te gaan om te rapen. Fietsen heb ik een hekel aan. Als er iemand is die een kickbike voor mij aan kan passen zodat er emmers mee kunnen dan zou dat enorm helpen.
 14. Wat zou je zelf willen weten van de volgende jubilaris? Ik zou graag willen weten hoe en wat zij bereikt hebben binnen hun gemeente met de info die ze verzameld hebben.