Ga naar hoofdinhoud

Ik ben Frank Maas, 55 jaar en woonachtig in de gemeente Heemskerk. Een prachtige gemeente met veel groen en gelegen in de directe omgeving van het Noord-Hollands Duinreservaat en de Noordzeekust. Ik ben echt een natuurliefhebber en het  oppakken van zwerfafval in de natuur heeft er bij mij altijd al ingezeten. Zwerfafval hoort zeker niet in de natuur en ik erger me daar dan ook ontzettend aan.

Natuurlijk kan het eens gebeuren dat je ongemerkt wat uit je zak verliest maar bij flesjes, blikjes etc. kan ik me dat niet voorstellen.

Ik denk dan altijd :Frank Maas

’je kon het ook meenemen, dus waarom ook niet mee terugnemen?’

Enkele jaren geleden las ik in de krant een artikel over litterati en de litterati app en zo ben ik eigenlijk begonnen met het vastleggen. In eerste instantie alleen het grotere zwerfafval bij mij in de buurt. De aanblik van de straat veranderde daardoor positief. Toen het grote afval weg was ben ik ook meer peuken gaan rapen, toen ik meer las over de schadelijke effecten van peuken in het milieu. Peuken zijn echt een grote bron van vervuiling voor het milieu.

Als ik op pad ben met de grijper dan pak ik elk stuk zwerfafval mee, zowel groot als klein. Voordat je het weet is een groot stuk afval, klein geworden en niet meer uit het milieu te verwijderen.  

Een van mijn stellingen is meten is weten en gissen is missen. Met het hulpmiddel van de litterati app hoop ik dat we door te meten meer te weten komen over soorten zwerfafval en op welke plekken dat voorkomt. De grootste producenten in kaart te kunnen brengen en op deze wijze producenten kunnen aanspreken op hun verpakkingsmateriaal, maar daarnaast ook bewustwording te creëren bij consumenten door ze te confronteren met getallen die ook te onderbouwen zijn.

Er zijn een aantal mensen zeer actief met het benaderen van producenten en de politiek, die ik mede door de door mij vastgelegde items probeer te helpen het inzicht te krijgen dat nodig is.

Zonder uitputtend te zijn, zijn er vooral vanuit Nederland een aantal acties opgezet die tot resultaat hebben geleid. Te denken valt bijvoorbeeld aan Antaflu, spatplastic, knetterbal, statiegeld op plastic flesjes en binnenkort ook op blikjes. Lopende acties zijn bijvoorbeeld Mission Mars en Peukmeuk.

Ik tag dan ook fanatiek mee op die items, of plaats soms een overzicht op de facebookpagina over Mission Mars. Ik probeer op die manier mijn steentje bij te dragen.

Ik loop bijna iedere avond een rondje in mijn woonomgeving in Heemskerk en pak dan de opvallendste stukken op. Daarnaast doe ik regelmatig een rondje in Amstelveen. Mijn topdagen zijn de woensdag en in het weekend als ik er met mijn vriendin op uit trek. Dan gaat in de natuur de grijper ook altijd mee.

Tijdens het opruimen op straat is de aanspraak van mensen minimaal in de omgeving waar ik loop. Bij het ruimen in de natuur heb ik regelmatig een leuk gesprek. Vooral de vervuiling door de sigarettenpeuk is bij veel mensen niet bekend. Op die manier probeer ik een zaadje te planten.

Ik ruim het liefste alleen op dan ben ik het meeste flexibel.

Een van de mooiste dingen die me bij zijn gebleven is de reactie op het briefje dat ik op een flat deur geplaatst had bij een plek waar veel peuken lagen. Degene wist het niet en gebruikt nu nog steeds de glazen pot om de peuken in te stoppen. Dat noem ik nou een win-win situatie.

Ik ken het zwerfafvalkompas en heb daar ook al eens uitgebreid met Peggy over gesproken. Het is een top platform. Recent zijn mijn verschillende litterati accounts samengevoegd en staat mijn zwerfafvalkompas account nog op een oud e-mail adres. Heb nog geen tijd gehad om die wijziging door te geven. Helaas is mijn gemeente Heemskerk nog niet aangesloten, ik wil daar verdere actie op ondernemen. Ik denk dat GoClean me daar goed bij kan helpen om de gemeente over te halen.

Op zaterdag 18 september a.s. wordt er rond het kasteel Assumburg in Heemskerk een waterdag gehouden. Een van de activiteiten die daar gaan plaatsvinden is het opruimen van zwerfafval. Het plan is om daar in een stand ook iets te vertellen over gebruik van de litterati app en het nut van het vastleggen van data. Helaas ben ik dan op vakantie en ben ik op zoek naar iemand die het leuk vindt dan een stand te bemannen en aan geïnteresseerden uitleg te geven. Er is een computer aanwezig, zodat ook met beeld en geluid zaken mogelijk zijn. Als dit lukt zal dat zeker impact hebben in de gemeente.

Tot slot wil ik zeggen dat ik het echt top vind hoe jullie aandacht schenken aan het bereiken van een mijlpaal bij iedere 10.000 stuks geraapt zwerfafval. Niet alleen in Nederland maar ook daar buiten. Dat motiveert zeker en de producten in het pakket zijn smaakvol en gezond.

Ik geef stokje graag over aan de volgende jubilaris.