Ga naar hoofdinhoud

Zwerfafval Community aan het woord: Frank Janse van Uitgeverij bewust zijn.

 1. Waarom ben je met Litterati begonnen?

Toen wij eind vorig jaar een hond kregen ben ik me bewust geworden van de hoeveelheid zwerfafval die er in de parken in onze omgeving lag. Ik irriteerde me heel erg aan de grote hoeveelheid troep. Toen dacht ik:  ‘ik kan me blijven irriteren, maar ik kan er ook iets aan doen’. Zo ben ik tijdens het uitlaten van de hond het afval dat ik onderweg tegenkwam op gaan ruimen. Toen ik vervolgens zat te googlen op zwerfafval kwam ik de app litterati tegen. Sindsdien gebruik ik deze naar tevredenheid. 

 1. Hoe vaak raap je ongeveer zwerfafval?

Dagelijks als ik de hond uitlaat. Onlangs ben ik op de Veluwe gaan wandelen zonder de hond en toen heb ik ook afval geraapt. Tot mijn grote verrassing heb ik in het park Hoge Veluwe bijna 600 stuks zwerfafval opgeruimd. Zo zonde van die prachtige natuur. 

 1. Hoe kan het dat je al zoveel stuks zwerfafval in Litterati hebt staan?

Ik laat de hond een aantal keer per dag uit. Wat ik onderweg tegenkom neem ik mee. Soms wel meer dan 100 dingen per wandeling. 

 1. Raap je liever alleen of in een groep en waarom?

Ik raap altijd alleen. 

 1. Zijn er dingen die je wel opraapt maar niet in Litterati zet?

Als er meerdere vloeipapiertjes of sigarettenpeuken liggen, fotografeer ik er maar eentje. Soms liggen er zoveel sigarettenfilters op mijn pad dat ik niet meer de moeite neem om foto’s te maken. 

 1. Wat is het vervelendste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen?

Ik kan me werkelijk niets vervelends herinneren. Ik vind het wel spijtig om te zien wanneer flessen – vaak wodka – op de grond zijn stukgegooid. Er ligt dan veel glas verspreid over een groot oppervlak. Er blijft altijd iets van liggen. Vooral dieren kunnen hier last van hebben. Wat je daarnaast als ‘vervelend’ bijeffect zou kunnen ervaren, is dat je – wanneer je eenmaal zwerfafval raapt – het niet niet meer kunt zien. Je ziet het overal liggen. In sommige wijken is de vervuiling heel erg. Uit onderzoek blijkt dat het een negatief effect heeft op de  leefbaarheid en het gevoel van veiligheid. 

 1. Wat is het allerleukste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen?

Ik krijg veel complimenten en heb soms leuke en verrassende gesprekken.  Sommigen geven aan dat ik ze inspireer om ook afval te gaan rapen. Ze vragen dan vaak waar je zo’n afvalgrijper kunt kopen. Het valt me ook op dat de parken waarin ik afval raap langzamerhand steeds schoner worden en blijven. Er is in toenemende mate steeds iets minder te rapen. Ik ben er daardoor van overtuigd geraakt dat mensen minder geneigd zijn dingen op de grond of in de natuur te gooien als de omgeving schoon is. Dat sterkt me ook om dit te blijven doen, want in het begin werd ik weleens moedeloos van de hoeveelheid troep die er steeds weer lag. 

 1. Heb je een bepaald doel dat je wilt bereiken met het opruimen en vastleggen van zwerfafval?

Ik lever op mijn eigen wijze zo een bijdrage aan het schoner maken van mijn eigen omgeving. Ik loop er toch met de hond, dus het is weinig moeite om tegelijkertijd het afval te rapen. Ik doe het vooral voor mezelf: het geeft me een goed gevoel, is een mooie bijdrage aan de maatschappij  en ik ervaar het ook wel als meditatief. Als je slechts bezig bent met het ‘scannen’ van je omgeving en deze schoonhoudt denk je op dat moment aan weinig anders. 

 1. In welke buurt ruim je het meeste op?

In de verschillende parken in Den Haag waarin ik mijn hond uitlaat.

 1. Werk je al met het Zwerfafvalkompas?

Ik ken het nog niet

 1. Heb je nog tips over het zwerfafval rapen en over Litterati gebruiken?

Denk na over je route. Het is handig als er bij het eindpunt bijvoorbeeld ondergrondse  afvalcontainers staan. Dan kan ik het afval meteen kwijt. Vooral als je met de auto bent is het vervelend als je een volle vuilniszak in de auto moet meenemen als er blikjes en flesjes lekken.

 1. Vertel eens iets over jezelf

Ik ben getrouwd en heb twee dochters. Ik werk bij bank die zoveel mogelijk maatschappelijke impact wil maken. Daarnaast geef ik boeken en ebooks uit op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording via Uitgeverij Bewust Zijn 

 1. Heb je nog een oproep aan anderen waar je mee geholpen zou zijn?

Deel je resultaten met je omgeving – zoveel mogelijk op basis van je data – het laat zien wat je al in je eentje kunt doen. Het effect dat je kunt bereiken met anderen is zoveel groter. Zelf wil ik mensen inspireren en motiveren via de challenges in de litterati app.  

 1. Wat zou je zelf willen weten van de volgende jubilaris?

Niets bijzonders. Ik ben wel benieuwd naar de ervaringen en tips van anderen.