Ga naar hoofdinhoud

 1. Waarom ben je met Litterati begonnen?

Nieuwsgierig naar feiten i.p.v. vermoedens, bijdragen aan (eigen en andermans) bewustwording en willen oplossen bij de bron.

 1. Hoe vaak raap je ongeveer zwerfafval?

Dagelijks

 1. Hoe kan het dat je al zoveel stuks (100.000!) zwerfafval in Litterati hebt staan?

Te fanatiek, rapen geeft goed gevoel, buiten zijn en bewegen, bijdragen aan schone wereld, kan niet stoppen:

 1. Als je een zwerfafval filter ziet liggen wat denk je dan?

Oprapen, oprapen, oprapen

 1. Waarom raap je peuken op en leg je die vast in Litterati?

Tegengaan vervuiling, aantonen met feiten in database, het gevoel hebben wereldwijd bij te dragen

 1. Welk gevoel geeft het als je ze registreert?

Weer 8 liter water gered, flora en fauna meer kans gegeven, ze zijn niet stil geraapt, maar geregistreerd, elke peuk doet er toe.

 1. Op wat voor locaties vind je veel peuken, steeds weer opnieuw?

Chillplekken, parkeerplaatsen, bij sportscholen, achter winkels, voor huizen van notoire kettingrokers

 1. Raap je liever alleen of in een groep en waarom?

Alleen. Goede focus, met niemand rekening hoeven houden, kop leeg.

 1. Zijn er dingen die je wel opraapt maar niet in Litterati zet?

Zelden. Of mijn accu moet leeg zijn, daar baal ik dan ontzettend van. Als ik dan toch nog wat opraap, mompel ik: die is gratis geraapt!

 1. Wat is het vervelendste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen?

Heb om een statement te maken een maandje of 2/3 afval verplaatst in het zicht, maar niet opgeruimd. Heb het met sommigen aan de stok gehad. Of ik nog terug kwam om het op te ruimen. “Uhm, nee…. “ – “Als u hiermee doorgaat, ga ik een klacht indienen!” – Blijkbaar word ik als eigenaar van het zwerfvuil gezien zodra ik het aanraak 

 1. Wat is het allerleukste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen?

Iets te eten of te drinken aangeboden krijgen, of horen: “Mevrouw, u verdient een lintje!” Meestal blijft het bij zo’n opmerking trouwens, dat is weer teleurstellend ?.

 1. Heb je een bepaald doel dat je wilt bereiken met het opruimen en vastleggen van zwerfafval?

Bewustwording, kennis vergroten op gebied van zwerfvuil en vooral: mogen samenwerken met professionele partijen. Duurt een poos hoor, eer je dat voor elkaar krijgt.

 1. In welke buurt ruim je het meeste op?

Mijn eigen buurt, Landgoederenbuurt Almere Buiten.

 1. Hoe is de samenwerking met de gemeente? 

Het gaat steeds beter tussen mij en gemeente Almere, maar er valt nog terrein te winnen. Vanwege mijn vrijwilligheid gedraag ik me soms als een luis in de pels, want dat kan dan hè. In de grijze gebieden waar alleen papieren oplossingen zijn, maar geen daadwerkelijke, daar opereer ik zo nu en dan als ik er zin in heb.

 1. Denk je dat je gemeente datagericht aan de slag wil gaan?

Ze staan nog niet te springen. Ben daarvoor nog nooit benaderd, jammer! Zowel ik als de gemeente moeten daar nog naar toe groeien denk ik.

 1. Werk je al met het Zwerfafvalkompas?

Werken is een groot woord, ik kijk er soms naar, maar speel er nog niet mee. Ik ga er nu wat hulp bij krijgen, dan kan ik de mogelijkheden wat sneller aanleren. Merk namelijk dat er heeeel veel tijd gaat zitten in alles wat ik doe op straat en vooral ook achter de schermen. Ik wil graag bijleren, maar op een effectieve manier.

 1. Heb je nog tips over het zwerfafval rapen en over Litterati gebruiken?

Ik zou zo graag een grijper met geïntegreerde camera willen. Verwerkt in het frame en in één beweging fotograferen en rapen. Ook geen blue tooth toestanden, heb je weer geen verbinding, zucht! Telefoonhouders breken vroeg of laat, telefoon is er al een aantal keer uit gevallen en nu fors beschadigd. Hier moet je eigenlijk als vrijwilliger geen last van hebben, dure investering!

 1. Geloof je erin dat de zwerfafval community het verschil gaat maken?

Ab-so-luut!

 1. Vertel eens iets over jezelf

Getrouwd en gelukkig ook, 4 volwassen kinderen, van origine HBO-verpleegkundige, nu na wat omzwervingen projectcoördinator waarbij ik zorg draag voor het zelfstandig leren reizen van voornamelijk jongeren van speciaal onderwijs. Fanatiek handwerkster. Loop meestal te rapen met mijn lieve sharpei, we snuffelen allebei zeg maar door de straten.

 1. Heb je nog een oproep aan anderen waar je mee geholpen zou zijn?

Ja, hoe start ik een lobby met lokale ondernemers om zwerfafvalrapers te belonen?

 1. Welke vraag stel je aan een van de volgende persoon uit de community? Deze vraag komt terug in zo’n interview. We noemen dat de “doorgeefvraag”.

Kunnen we iets ontwikkelen wat je achter kan laten op een schoongemaakte plek waarin je laat blijken dat jíj dat geweest bent en bv met de hand ingevuld hoeveel items er zijn meegenomen? Maar wel iets groens en tijdelijks natuurlijk, wat weer vergaat.