Ga naar hoofdinhoud

Doel app Litterati

Litterati is een Registratie Applicatie welke u kunt downloaden in de App-store op uw smartphone. In deze App wordt al het gevonden zwerfafval vastgelegd middels een foto, voorzien van coördinaten en voorzien van registratie-labels. Alle vastgelegde stuks zwerfafval zijn terug te vinden op een kaart, welke al een goed beeld geeft waar wat is gevonden, wat zijn de zogeheten “hot spots” en hoeveel is er gevonden.

De foto’s worden voorzien van registratielabels (zogeheten Tags), die een waardevolle bijdrage leveren aan de analyse van het zwerfafval. Zo komen we meer te weten over de samenstellingen, welk product wordt het meest gevonden, doelgroepen en herkomst.

Waarom is dit zo belangrijk?

Jaarlijks belandt in Nederland naar schatting ca. 50 miljoen kilo afval op straat en in onze natuur. Het is schadelijk voor onze leefomgeving en natuur, maar het ligt er wel! Hierbij wordt vaak direct gedacht aan “De Plastic Soup”, maar wie iets beter kijkt ziet dat het probleem zich overal voordoet. De troep ligt ook op uw stoep, uw gemeente en uw directe leefomgeving.

De mate van vervuiling is vele malen groter dan wij allen gezamenlijk op kunnen ruimen. Daarom is het noodzakelijk om van symptoombestrijding naar bronaanpak te gaan. En daar hebben we uw hulp hard nodig. Door zwerfafval te Vinden, en Vast te leggen (registreren), hopen we uiteindelijk zwerfafval te Voorkomen #ViVaVo Vinden, Vastleggen en daarmee Voorkomen.

Hoe?

Landelijk verzamelen vele vrijwilligers via de Litterati App waardevolle data over hun schoonwandelactiviteiten en delen dit op ons impact-platform; Het Zwerfafvalkomas”.

Via uitgebreide analysetools levert dit Kompas gedetailleerde informatie over het gevonden zwerfafval en wijst het de richting naar preventieve oplossingen en maatregelen.

Steeds meer gemeenten en Provincies in Nederland sluiten zich aan op het Zwerfafvalkompas en gebruiken deze informatie voor het ontwikkelen van doelgericht beleid en het plaatsen van effectieve oplossingen.

Het blijft een feit dat het vastleggen van het zwerfafval met een foto meer tijd kost dan
wanneer je alleen opruimt. Hierdoor zul je in hetzelfde tijdsbestek waarschijnlijk minder afval opruimen, wat voor sommige mensen vreemd en onnatuurlijk voelt. En toch is het efficiënter om minder op te ruimen maar WEL te registreren. Zo gaan we van symptoombestrijding naar bronbestrijding.

Help mee en sla zo de handen ineen met vele mede-vrijwilligers, overheden en landelijke groeperingen in de strijd tegen zwerfafval. Gezamenlijk bereiken we meer!

Litterati gebruiken

Thuis:

  • Vanuit de Appstore op uw smartphone installeert u de Litterati App.
  • U doorloopt het registratie-proces. Indien u reeds een account heeft kunt u volstaan met inloggen.
  • Schakel onder “profiel-instellingen” de knop – Activeer Litterati AI – aan
  • Schakel onder “profiel-instellingen” de knop – alleen uploaden via wifi – aan. Op deze wijze kost het u geen data en werkt de app sneller.
  • Bovenin uw scherm veegt u naar “uitdagingen”, vervolgens “aanbevolen uitdagingen” en daar zoekt u naar Stichting GoClean de liemers. Selecteer de uitdaging en druk op “deelnemen”. Het vlaggetje rechts bovenin de uitdaging vinkt u aan en de uitdaging wordt opgeslagen. Deze is zichtbaar onderaan deze pagina bij “saved challenges”. Op uw profielpagina vindt u deze terug onder “uitdagingen – deelnemend”. U kunt deelnemen aan meerdere challenges tegelijk. Heeft uw gemeente of uw lokale zwerfafvalbrigade bijvoorbeeld een uitdaging gelanceerd, dan zoekt u op dezelfde wijze de uitdaging op in de app – gebruik in dit geval “lokale uitdagingen” en druk op deelnemen.

Een foto uitleg van boven beschreven handelingen vindt u hier. Komt u er niet uit dan helpen wij u graag. Stuur ons dan even een mail op info@goclean.nl. Wij maken dan een account voor u aan, stellen deze voor u in en sturen u de gebruikersnaam en wachtwoord toe per mail.

U gaat op pad:

  • Open de App, ga naar de camera knop welke u vindt op iedere pagina van de App en open deze.
  • Maak met de camera een foto van ieder stuk zwerfafval voordat u deze opruimt in de zak. Let daarbij s.v.p. op de volgende punten;
  • Plaats het item midden in het beeld van uw camera
  • Zorg dat de afbeelding goed zichtbaar is (dus niet te klein)
  • Indien er een productnaam op het item staat, zorg dat deze zichtbaar is op de foto

Wellicht, als u het zo leest, lijkt het tijdrovend maar op deze wijze gaat het echt snel. 

  • Eenmaal thuis, of elders binnen bereik van WIFI-verbinding, opent u de App en wederom de camera functie. Hier verschijnt een upload teken “.” Daar drukt u op en de foto’s gaan uploaden. Dit ziet u bovenaan op uw profielpagina. Zodra alle foto’s geüpload zijn krijgt u de melding “… foto’s uploaded – Voeg tags toe”
  • U bent klaar! Let wel, zolang de foto’s niet (volledig) zijn geüpload zijn ze niet ontvangen. Dit kan soms eventjes duren.

Een volledige handleiding, voorzien van foto’s, is hier te vinden.

Vervolgens dienen alle foto’s voorzien te worden van “tags (registratie labels)”. Hoe dit precies werkt, klik hier voor uitleg. Ook hebben wij een handig boekje voor u gemaakt met veel foto-voorbeelden hoe te taggen. Klik hier voor het COMB tagging (PFD) of de online versie (nog niet volledig gevuld) klik hier.

De foto’s geeft u een tag volgens COMB-methode (Categorie, Object, Materiaal en Merk). Een blikje coca cola bijvoorbeeld krijgt de volgende tags; Cola – Can – Metal – Coca Cola. Weet u de engelse benaming niet, gebruikt u dan gewoon het Nederlandse woord.

Wij begrijpen dat u het taggen wellicht wat lastig vindt. Bedenk dat u het niet verkeerd kunt doen en het is ook een kwestie van “wennen”. Vind u het te veel moeite om binnen alle 4 de classificaties een tag toe te kennen, voert u dan in ieder geval de “object-tag” in (wat is het voorwerp op de foto).

Zodra uw foto’s zijn voorzien van de juiste registratie-labels, leveren uw foto’s een waardevolle bijdrage in de informatievoorziening omtrent zwerfafval.

Bekijk en analyseer uw eigen data gratis in het Zwerfafvalkompas. Blijf via het kompas op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen uw gemeente en van de activiteiten van uw mede-vrijwilligers, bekijk de zwerfafvalstatistieken en vraag eenvoudig opschoonspulletjes aan via het Kompas (indien uw gemeente deze ter beschikking stelt). Klik hier voor meer informatie over het ZwerfAfvalKompas.