Ga naar hoofdinhoud

Community aan het woord: Jasper Fleers van De Groene Lobby

  1. Waarom ben je met Litterati begonnen?

Vorig jaar zomer zijn we echt actief begonnen met het gebruik van Litterati. We zijn hiermee begonnen op het strand van Zandvoort en kwamen er al snel achter hoeveel waardevolle informatie je uit deze data kan halen, vooral in combinatie met het Zwerfafval Kompas. Door het afval niet alleen op te ruimen, maar ook de samenstelling ervan inzichtelijk te maken, kunnen er veel beter stappen gezet worden richting de preventie ervan. Dit deed ons beseffen dat we meer gemeenten op deze manier wilden helpen om zwerfafval echt bij de bron aan te pakken.

  1. Hoe vaak raap je ongeveer zwerfafval?

Ons account wordt door meerdere mensen gebruikt, en elke dag wordt er wel door iemand van het team zwerfafval opgeruimd. Dit kunnen slechts een paar stuks zijn tijdens een privé wandeling naar de supermarkt of meer dan 1.000 tijdens een monitor dag.

  1. Hoe kan het dat je al zoveel stuks zwerfafval in Litterati hebt staan?

Met De Groene Lobby voeren wij monitors uit voor o.a gemeenten. Dit betekent dat we tijdens een monitordag soms wel meer dan 1.000 stuks per dag vastleggen. Dan stapelt het zich snel op!

  1. Raap je liever alleen of in een groep en waarom?

Dat verschilt heel erg. We vinden het bijvoorbeeld heerlijk ontspannend om alleen met een muziekje op zwerfafval te rapen, maar tijdens onze monitors werken onze teams altijd met zijn tweeën. Wel zo gezellig!

Daarnaast doen we ook graag mee aan clean-ups en enthousiasmeren we graag anderen. Laten ervaren hoe leuk en rustgevend zwerfafval opruimen is ?

  1. Zijn er dingen die je wel opraapt maar niet in Litterati zet?

Als we tijdens een wandeling zwerfafval tegenkomen dan ruimen we dit natuurlijk op maar leggen dit niet vast in Litterati. Ook zetten wij veel Cleanteams in op evenementen en andere drukke locaties waar we ook niet altijd de tijd hebben om met Litterati te werken.

Daarnaast leggen we bij onze monitors ook niet elk stuk afval vast wat we opruimen, zoals kleine plastic op papieren frutsels die onherkenbaar zijn. Dit om de verzamelde data bruikbaar te houden.

  1. Wat is het vervelendste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen?

Het vervelendste zijn de hondenpoepzakjes gevuld met een drol. Het is altijd maar hopen dat er een prullenbak in de buurt is zodat je deze niet de hele tijd met je mee hoeft te nemen.

  1. Wat is het allerleukste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen?

Natuurlijke alle complimenten die je krijgt onderweg! Of wanneer mensen vragen waar ze zo’n prikstok kunnen halen omdat ze zelf ook graag bijdragen. Opruimen en vastleggen is één van onze doelen tijdens het monitoren, maar bewustwording creëren is een ander belangrijk doel. We zorgen daarom altijd dat we zichtbaar aan het prikken zijn om andere mensen te inspireren.

  1. Heb je een bepaald doel dat je wilt bereiken met het opruimen en vastleggen van zwerfafval?

Met onze zwerfafvalmonitors willen we door middel van de data die we verzamelen concrete aanbevelingen doen om zwerfafval te voorkomen. Vaak doen we dit in opdracht van gemeente en zijn onze aanbevelingen simpel en snel implementeerbaar. Geen ingewikkelde beleidsplannen, maar adviezen die morgen al doorgevoerd kunnen worden. Zo geloven we dat er op korte termijn al effect te zien kan zijn!

  1. In welke buurt ruim je het meeste op?

Met onze monitors hebben we inmiddels al in veel verschillende gebieden gemonitord, waaronder Zandvoort, Amersfoort, Amsterdam, Haarlem, Heemstede en Haarlemmermeer. Dit varieert van een recreatiegebied tot een winkelcentrum of zelfs op een SUP-board in het water!

  1. Werk je al met het Zwerfafvalkompas?

Ja, zonder het Zwerfafvalkompas zouden we niet komen tot de inzichten die we nu uit de data kunnen halen. Wij gebruiken het zwerfafvalkompas voor het uitlezen van de data en schrijven aan de hand hiervan een adviesrapport voor o.a gemeenten.

Zo ja, wat vind je er goed aan? Mis je nog iets?

Het is super fijn hoe het Zwerfafvalkompas de mogelijkheid biedt om dieper op de data in te gaan kunnen gaan. Door bepaalde objecten eruit te kunnen filteren, wordt bijvoorbeeld goed zichtbaar waar deze objecten vandaan kunnen komen of komen bijvoorbeeld hangplekken van de jeugd duidelijk naar voren.

Wat nog wel fijn kan zijn is als de foto’s van Litterati sneller in het Zwerfafval Kompas staan, hierdoor kan je bij een event direct de data uitlezen. Ook zou het voor ons handig zijn als we de data in een Excel of CSV bestand kunnen downloaden

  1. Heb je nog tips over het zwerfafval rapen en over Litterati gebruiken?

Maak gebruik van de data grijper! Sinds wij zijn begonnen met het gebruik hiervan, merken we dat het zoveel makkelijker is geworden om de stuks vast te leggen.

  1. Vertel eens iets over jezelf

De Groene Lobby heeft als visie om mensen en groene ideeën met elkaar te verbinden om zo sneller naar een duurzame wereld te gaan. Daarnaast hebben we verschillende projecten opgezet om de transitie naar een duurzame wereld te versnellen. Ons kantoorteam bestaat momenteel uit vijf groene toppers die enorm gepassioneerd bijdragen aan dit doel en een grote groep scholieren en studenten die regelmatig voor ons op pad gaan om de campagnes en monitors uit te voeren.

  1. Waarom doe je mee met de landelijke peukenmonitoring?

Sigarettenfilters zijn een heel klein item, dat je heel veel ziet. Ze zijn ook heel erg schadelijk.  Het is nog te veel sociaal geaccepteerd dat mensen hun peuk op de grond gooien. Daarnaast gaan de uitkomsten van deze monitoring een rol spelen bij het vaststellen van het bedrag dat de tabaksindustrie bij moet gaan dragen in de opruimkosten van zwerfpeuken. De Europese Single Use Plastics richtlijn (SUP-richtlijn) heeft hen daarvoor verantwoordelijk gesteld vanwege het plastic in de filter. Het rapport wat gemaakt gaat worden over dit filteronderzoek gaat naar de Tweede Kamer. Ik hoop dat wij met deze landelijke peuken monitoring mensen bewust kunnen maken van het effect van de vele peuken op de grond en dat het niet normaal is om ze daar weg te gooien.

Wil je ook meedoen, geef je dan op peukenmonitoring@gmail.com