Ga naar hoofdinhoud
  1. Waarom ben je met Litterati begonnen?

Ik raap al best lang troep op als ik wandel. De allereerste aanzet daartoe is lang geleden gegeven door een opmerking in een boek van Rien Poortvliet, die vertelde dat hij in het bos altijd glas opraapte. Dat was zeker 40 jaar geleden ?. Eerst alleen glas en later plastic flesjes, maar in de loop van de jaren raapte ik steeds meer op. Wel had ik vaak zo’n gevoel van een onbegonnen klus, hoeveel je ook opraapt, de volgende keer dat je langskomt ligt er toch weer troep. Een jaar of 4 geleden kwam ik ergens in de social media een bericht over Litterati tegen en was ik blij dat ik daarmee kon bijdragen aan een volgende stap, namelijk data verzamelen en daarop acties uitzetten. 


    2. Hoe vaak raap je ongeveer zwerfafval?

Eigenlijk altijd wel als ik loop, een paar keer per week een langere wandeling maar ook kortere stukjes bijvoorbeeld van de parkeerplaats op mijn werk naar de deur. Als ik wandel moet ik mezelf soms er wel even aan herinneren dat ik niet alleen naar de grond moet kijken, maar ook blijf genieten van het moois wat er te zien is. 

      3. Hoe kan het dat je al zoveel stuks zwerfafval in Litterati hebt staan?

Ik denk omdat ik eigenlijk iedere dag wel wat opraap, ik heb altijd wel een plastic zakje mee voor als ik iets zie liggen. Zeker sinds ik vorig jaar begonnen ben met sigarettenpeuken rapen, gaat het heel hard. Ongemerkt werden dat er zo’n 18.000 in een jaar!

     4. Als je een zwerfafval filter ziet liggen wat denk je dan? 

Van alle afval word ik wel eens wat verdrietig, wat gaan we toch slecht met onze aarde om… Voor peuken is dat niet anders, maar vaak weten mensen niet eens dat het schadelijk materiaal is, ik tot voor kort ook niet.

    5. Waarom raap je peuken op en leg je die vast in Litterati?

Daar ben ik een jaar geleden mee begonnen toen ik berichten zag over a) de enorme hoeveelheden peuken die overal liggen en b) de schade die ze de natuur toebrengen.

    6. Op wat voor locaties vind je veel peuken, steeds weer opnieuw?

Ik kom weinig in de stad, maar als ik er kom zie ik ze daar echt overal liggen, vooral parkeerplaatsen liggen er vol mee. Buiten de stad vind ik ze vooral iedere keer weer bij bankjes: langs de weg, in de natuur, wel of geen prullenbak, dat maakt allemaal geen verschil. 

     7. Raap je liever alleen of in een groep en waarom?

In mijn werk ben ik altijd met mensen bezig, dus ik vind het heerlijk om in mijn vrije tijd alleen te wandelen. Hoofd leegmaken, genieten van de natuur en ondertussen een klein stukje wereld weer wat schoner maken. 

    8. Zijn er dingen die je wel opraapt maar niet in Litterati zet?

Bijna nooit 

    9. Wat is het vervelendste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen?

Vervelend is eigenlijk alleen de stank van natte sigarettenpeuken en van bierblikjes waarin allerlei torretjes of slakken zijn gesneuveld. Vooral die laatste laat ik soms liggen vanwege de lucht. 

    10. Wat is het allerleukste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen?

Leuk zijn mensen met wie je in gesprek raakt, mederapers of mensen die soms geïnspireerd raken. En leuk vind ik het om papieren antaflu wikkels te zien liggen (hoewel ook die natuurlijk niet in de berm horen..). Eén van mijn grootste ergernissen waren die plastic wikkels die ik overal zag. Ik heb dus ook fanatiek mee verzameld met de actie destijds. Mooi voorbeeld van hoe data verzamelen tot resultaat kan leiden. 

    11. Heb je een bepaald doel dat je wilt bereiken met het opruimen en vastleggen van zwerfafval?

Alleen ga je het probleem niet oplossen, maar door deel uit te maken van een grote opruim-gemeenschap denk ik dat we medeburgers, overheden en bedrijven bewust kunnen maken van de omvang van het probleem. Op kleinere schaal ben ik blij met alles wat ik mee naar huis neem en wat daardoor niet meer in de natuur rondslingert.

    12. In welke buurt ruim je het meeste op?

Ik loop vooral veel rond ons huis in Spankeren, dus in die omgeving staan de meeste stipjes op de kaart. En verder rond alle locaties van mijn werk, zoals gezegd vooral de parkeerplaatsen. 

   13. Werk je al met het Zwerfafvalkompas? 

Nee, omdat ik het tot nu toe niet kende.

    14. Heb je nog tips over het zwerfafval rapen en over Litterati gebruiken? Niet specifiek, het helpt mij altijd wel om mee te doen aan één of meerdere challenges, dan zie je goed hoe groot je impact als groep kan zijn. 

    15. Geloof je erin dat de zwerfafval community het verschil gaat maken? Ja, zie eerdere antwoorden. 

Vertel eens iets over jezelf: Ik ben 49 jaar oud en al jaren met veel plezier werkzaam als specialist ouderengeneeskunde (ouderenarts) in verpleeghuizen en bij mensen thuis. Met de toenemende aantallen ouderen zit ik dus de komende jaren wel goed! Samen met mijn partner Theo is onze hobby petanque, dat brengt ons door het hele land voor toernooien, vooral in de zomer. Daarnaast ben ik graag buiten. Om die reden zijn we een paar jaar terug ook verhuisd naar Spankeren, mooi landelijk, met de Veluwezoom en de Ijssel vlakbij. Lekker werken in de tuin, fietsen naar mijn werk in Arnhem. Maar vooral wandelen we graag. Er gaat bijna altijd een camera mee, er is zoveel moois te zien!