Ga naar hoofdinhoud

Jose Flipsen

  1. Waarom ben je met Litterati begonnen? In mei 2020
  2. Hoe vaak raap je ongeveer zwerfafval? Meestal zo’n 2 keer per week, als ik het hondje van buren uitlaat. Maar als ik tijd heb ga ik nog een keer zonder hond, dat is toch fijner, dan kun je op locaties rapen, die te gevaarlijk zijn om een hond bij te heben.
  3. Hoe kan het dat je al zoveel stuks zwerfafval in Litterati hebt staan? Ik denk doordat ik Litterati altijd gebruik. En niet alleen voor blikjes en flesjes, maar ook van peuken (met filter) maak ik een foto en dat zet lekker aan.
  4. Als je een zwerfafval filter ziet liggen wat denk je dan? Grrrr. 
  5. Waarom raap je peuken op en leg je die vast in Litterati? Omdat ik het belangrijk vind, dat er aandacht voor komt in Den Haag. Zodat de filters verboden worden.
  6. Welk gevoel geeft het als je ze registreert? Aan de ene kant verdrietig, dat er weer peuken op straat lagen, aan de andere kant geeft het een fijn gevoel, dat die peuk wordt opgeruimd en niet meer het milieu kan vervuilen.
  7. Op wat voor locaties vind je veel peuken, steeds weer opnieuw? Tja, waar niet? Maar vooral bij het winkelcentrum waar ik mijn boodschappen doe, op het trottoir, maar ook veel op het parkeerterrein.
  8. Je hebt je aangemeld als peukenonderzoeker voor de peukenmonitoring vanaf half september. Wat maakt het dat je mee wil gaan helpen met monitoren van de filters? Ik was nieuwsgierig of het effect zou hebben, om steeds op dezelfde locatie te rapen en om daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan het onderzoek.
  9. Raap je liever alleen of in een groep en waarom? Liever alleen. Dan kan ik gaan wanneer het mij uitkomt. Het is wel gezellig om samen met anderen te rapen, maar ieder heeft toch zijn eigen tempo. 
  10. Zijn er dingen die je wel opraapt maar niet in Litterati zet? Peuken zonder filter. Het is vaak te moeilijk om onderscheid te maken tussen met en zonder filter, zeker als het van die witte filters zijn, of als het bruine papier al is vergaan.
  11. Wat is het vervelendste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen? Ik vind het vervelend als afval door de grasmaaier is verpulverd en er dus hele kleine stukjes liggen. Of als ik ergens (net) niet bij kan, bijvoorbeeld iets van plastic in het water.
  12. Wat is het allerleukste dat je hebt meegemaakt tijdens het schoonwandelen? Dat er een meneer aan mij vroeg: “is dat nou voor straf, dat u dit doet?” Gelukkig keek hij mij wel aan, alsof hij zich dat toch niet kon voorstellen.
  13. Heb je een bepaald doel dat je wilt bereiken met het opruimen en vastleggen van zwerfafval? Met het opruimen vind ik het idee fijn, dat het afval dat ik heb opgeruimd het milieu niet meer kan vervuilen en het ziet er beter uit. Met het vastleggen wil ik graag meehelpen met acties van bijvoorbeeld de Zwerfinator en het Peukenmeisje. En andere, minder zichtbare, dataverzamelaars.
  14. In welke buurt ruim je het meeste op? In Dommelbergen Noord. Vooral in de buurt waar ik woon, maar als ik zonder hond ga, dan ook wel de doorgaande wegen, daar ligt altijd wat en meer dan je al ziet liggen als je er voorbij komt rijden.
  15. Hoe is de samenwerking met de gemeente? De samenwerking met de gemeente Oosterhout is best goed. Als ik in de Mijngemeente-app meld dat er ergens een zak (of meer) staat, wordt dat redelijk snel opgehaald. Meestal de volgende dag of toch wel de dag daarna. Ook als mijn zakken op zijn of ik een nieuwe grijper nodig heb, wordt dat snel geregeld.
  16. Denk je dat je gemeente datagericht aan de slag wil gaan? Ik weet het niet. Toen ik pas begon met Litterati zag ik op de website van Zwerfafvalkompas, dat mijn gemeente niet meedeed. Nu kan ik het daar niet meer vinden.
  17. Werk je al met het Zwerfafvalkompas? Ja, dus. 

Zo ja, wat vind je er goed aan? De foto’s zijn groter dan op je telefoon, dus kun je soms beter zien, wat er op staat. En je kunt er gemakkelijker taggen. Mis je nog iets? Ik kan niets verzinnen.

  1. Heb je nog tips over het zwerfafval rapen en over Litterati gebruiken? Gebruik de multi-tag en texpand om sneller te kunnen taggen. Zet de AI uit, want die werkt tegenwoordig niet goed meer, sinds hij automatisch tagt.
  2. Geloof je erin dat de zwerfafval community het verschil gaat maken? Ja, kijk maar naar Antaflu, statiegeld op flesjes en straks op blikjes. Zo heeft de Zwerfinator al meer successen op zijn naam staan.
  3. Vertel eens iets over jezelf. Ik ben 61 jaar, getrouwd, 3 dochters, 2 kleinkinderen. Samen met mijn man heb ik een bedrijf in de automatisering, waarin ik de administratieve kant doe en mijn man de technische.
  4. Heb je nog een oproep aan anderen waar je mee geholpen zou zijn? Gebruik de app: Helemaalgroen, om je routes vast te leggen. TIP vanuit GoClean: Ook in het ZwerfAfvalKompas kan je jouw route vastleggen zonder dat je registreert in Litterati.
  5. Welke vraag stel je aan de volgende persoon uit de community? Raap je alleen in je thuisomgeving of ook op andere locaties?